For my English blog, please visit Bogarantyu.net.

2010. május 26., szerda

Kész a bögre!

Szombaton, amikor beestünk a MadeByYou budapesti üzletébe (Bécsben, Varsóban, Drezdában is jelen vannak), kaptunk a kezünkbe egy nyers kerámia formát, töménytelen mennyiségű színes festéket, kontúr festéket és ecsetet, és nekiestünk. A legjobb az egészben az volt, hogy mivel 1000°C felett égetik ki a kerámiákat, a grafit, tinta, indigó, filctoll stb. mind-mind tökéletesen kiég és eltűnik. Ezért nyugodtan lehet rajzolni a cserépre, vagy, ha alap színt is szeretnénk, az első három réteg felhordása után a megszáradt festékrétegre.

Én ezt használtam ki, amikor megkértem Szőcs Ági kolléganőmet, hogy segítsen. Ági az általam elküldött hivatkozás alapján megrajzolta a katicámat és az unikómat, a hátoldalát besatírozta a lapnak, és utána a bögrérre helyezve átrajzolta az eredeti rajzot, nekem csak ki kellett festeni.

Az erős, szép színekért három rétegben kell felvinni a festéket, közben hagyni kell az előző rétegeket megszáradni. A rétegek számával lehet játszani is, Szőcs Ági például így választotta el egymástól az orchidea szírmait. A vastagon felvitt festékbe karcolásal is lehet mintát rajzolni, a nyers kerámia törtfehér színe nagyon jól mutat az egyszínű festékben.

Festés után atárgyak még egy máz réteget kapnak, és az égetéssel nyerik el végleges színüket.
A fenti bögre és hamutartó égetés után:
A bögrém másik oldala:

Judy a hamutartóhoz csipke technikát használt: a háttérre egy csipke csíkot fektetett, amit feketével festet át három rétegben. Száradás után levette a csipkét.

Több más technikát is nagyon szívesen megmutatnak a boltban, extra hozzávalók elég baráti áron kaphatók.
blog comments powered by Disqus